KARAKTERISTIKE PEĆI I MENJAČA TOPLOTE:
Mogućnost dizanja toplote | kW | 60 | 80 | 100 |
Količina vode | Lit. | 600 | 800 | 1000 |
Težina kotla | kg | 550 | 650 | 700 |
Ulazni i izlazni priključci | r | 5/4" | 5/4" | 5/4" |
Slavina za punjenje i otpuštanje | r | 1/2" | 1/2" | 1/2" |
Sigurnosni ventil | r | 3/4" | 3/4" | 3/4" |
Maksimalna radna temperatura | ºC | 90 | 90 | 90 |
Maksimalni radni pritisak | Bar | 0,5 - 1,5 | 0,5 - 1,5 | 0,5 - 1,5 |
Visina zamene toplote | mm | 600 | 800 | 1000 |
Širina zamene toplote | mm | 1000 | 1000 | 1000 |
Širina zamene toplote | mm | 1400 | 1400 | 1400 |
Vrata | mm | 550x550 | 550x550 | 550x600 |
Presek izlaznog dimnjaka | mm | Fi 180 | Fi 180 | Fi 200 |
Debljina izolacije | mm | 100 | 100 | 100 |
Presek peći i način rada - GREEN BOX 100.
Zbog konstatnog rasta cena energenata ovakav nacin grejanja je sve popularniji. Prednost imaju grejne tehnike koje imaju karkteristike furuna koje imaju mogucnosti grejanja kao centralno grejanje.
Ove peci imaju veliku površinu za loženje,a od izuzetne važnosti je podatak da imaju tako projektovane prostore za dim, da su dimni gasovi iznad kondenzacione tacke (+200C*), na ovaj nacin se sprecava katranisanje peci.
Malo smo modifikovali klasicne furune, ovde u prostor za loženje ulazi samo i isljucivo šamot cigla, a iznad prostora za loženje smo stavili menjač toplote. Samim tim u našim pecima garantujemo loženje bez kondenzacije. Iako su ove peći dosta velike, imaju debele zidove i samim tim dugo drže toplotu. Ovaj način loženja je jedan od najekonomičnijih u današnje vreme.
Znatno smo produžili vreme držanja toplote i razmake izmedju loženja. Zbog velike količine vode u sistemu (1000 litara), početak grejanja je malo duži, otprilike od jedan do dva sata, ali kad se zagreje i zatvorimo sve ventile, jako dugo drži toplotu. Nije neophodno koristiti sigurnosni sistem, jer nakon zagrevanja obezbedjuje stalnu toplotu od 8 do 10 sati bez aktivne vatre.
Na primer u prelaznim periodima kao što je oktobar i novembar, moguće je grejanje 24 sata sa jednim loženjem. Kad su velike hladnoće, sasvim je dovoljno dva loženja tokom dana. Prilikom nestanka struje, temperatura u peći se ne diže, tj. voda neće da se prokuva i pestaje grejanje.
Peći se grade isključivo na tzv. otvoreni sistem zbog velike količine vode. Sa ovim sistemom se postiže temperatura vode od 80-90 stepeni, koja se sa slavinom za mešanje reducira na temperaturu od 50-55 stepeni. Vodu pri ovakvoj temperaturi puštamo u sistem tj. u radijatore, grejna tela. Da topla voda ne cirkuliše beskorisno u radijatorima, na cirkulacijsku pumpu montiramo digitalni sobni termostat i sa ovim postižemo ujednačenu temperaturu u prostoru.