Peći na biomasu

KARAKTERISTIKE PEĆI I MENJAČA TOPLOTE:

Mogućnost dizanja toplote kW 60 80 100
Količina vode Lit. 600 800 1000
Težina kotla kg 550 650 700
Ulazni i izlazni priključci r 5/4" 5/4" 5/4"
Slavina za punjenje i otpuštanje r 1/2" 1/2" 1/2"
Sigurnosni ventil r 3/4" 3/4" 3/4"
Maksimalna radna temperatura ºC 90 90 90
Maksimalni radni pritisak Bar 0,5 - 1,5 0,5 - 1,5 0,5 - 1,5
Visina zamene toplote mm 600 800 1000
Širina zamene toplote mm 1000 1000 1000
Širina zamene toplote mm 1400 1400 1400
Vrata mm 550x550 550x550 550x600
Presek izlaznog dimnjaka mm Fi 180 Fi 180 Fi 200
Debljina izolacije mm 100 100 100

Presek peći i način rada - GREEN BOX 100.

Zbog konstatnog rasta cena energenata ovakav nacin grejanja je sve popularniji. Prednost imaju grejne tehnike koje imaju karkteristike furuna koje imaju mogucnosti grejanja kao centralno grejanje.

Ove peci imaju veliku površinu za loženje,a od izuzetne važnosti je podatak da imaju tako projektovane prostore za dim, da su dimni gasovi iznad kondenzacione tacke (+200C*), na ovaj nacin se sprecava katranisanje peci.

Malo smo modifikovali klasicne furune, ovde u prostor za loženje ulazi samo i isljucivo šamot cigla, a iznad prostora za loženje smo stavili menjač toplote. Samim tim u našim pecima garantujemo loženje bez kondenzacije. Iako su ove peći dosta velike, imaju debele zidove i samim tim dugo drže toplotu. Ovaj način loženja je jedan od najekonomičnijih u današnje vreme.

Znatno smo produžili vreme držanja toplote i razmake izmedju loženja. Zbog velike količine vode u sistemu (1000 litara), početak grejanja je malo duži, otprilike od jedan do dva sata, ali kad se zagreje i zatvorimo sve ventile, jako dugo drži toplotu. Nije neophodno koristiti sigurnosni sistem, jer nakon zagrevanja obezbedjuje stalnu toplotu od 8 do 10 sati bez aktivne vatre.

Na primer u prelaznim periodima kao što je oktobar i novembar, moguće je grejanje 24 sata sa jednim loženjem. Kad su velike hladnoće, sasvim je dovoljno dva loženja tokom dana. Prilikom nestanka struje, temperatura u peći se ne diže, tj. voda neće da se prokuva i pestaje grejanje.

Peći se grade isključivo na tzv. otvoreni sistem zbog velike količine vode. Sa ovim sistemom se postiže temperatura vode od 80-90 stepeni, koja se sa slavinom za mešanje reducira na temperaturu od 50-55 stepeni. Vodu pri ovakvoj temperaturi puštamo u sistem tj. u radijatore, grejna tela. Da topla voda ne cirkuliše beskorisno u radijatorima, na cirkulacijsku pumpu montiramo digitalni sobni termostat i sa ovim postižemo ujednačenu temperaturu u prostoru.

Podešavanja kolačića

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više možete pročitati klikom na dugme "Podešavanja".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.